Noc vědců láká na molekulární kuchyni nebo nanokouzelnickou šou

Národní zemědělské muzeum v Praze na Letné zve všechny zvídavé duše k ojedinělým zážitkům. V pátek 6. října od 18 do 24 hodin mohou návštěvníci nahlédnout pod pokličku vědy a výzkumu. A to doslova, protože součástí akce s názvem Noc vědců, bude také molekulární kuchyně, prezentace brambor, jako zdravé zeleniny nebo přednáška o výhodách naklíčených luštěnin. Chybět nebudou ani nejrůznější soutěže pro děti a dospělé. Tématem letošního ročníku Noci vědců je Mobilita. Jak se toto téma prolíná jednotlivými vědními obory, včetně lesnictví, ukáží prezentace výzkumných ústavů, zřizovaných Ministerstvem zemědělství.

Mobilita – Svět je v pohybu. Přemisťují se lidé, zboží i informace. Nic nezůstává v klidu. Jaké místo má v tom všem věda? Jak k celosvětové mobilitě přispívá? Kam nás posouvá a kam míří? To je otázka pro Noc vědců 2017.

V lesnictví se toto téma týká například invazních živočišných a rostlinných druhů, které putují světem. Jak se k nám dostaly, jak je dnes svět propojen turistikou, obchodem, cestováním a nakonec i důsledky globálních změn klimatu a migrací různých organismů, je tématem přednášky odborníků z Výzkumného ústavu lesního hospodářství a myslivosti, v. v. i., která je  plánována na 21. hodinu.

Výzkumný ústav rostlinné výroby, v. v. i.   přiblíží práci s digitální pipetou a stereolupou. Zájemci mohou pozorovat produkty zdravé výživy pod zvětšením (např. oves, pohanka, quinoa, špalda, amaranth, kamut, chia, ořechy, luštěniny).

Mikroskopování a pipetování není cizí ani Výzkumnému ústavu veterinárního lékařství, v. v. i. Ten má kromě toho připravenu Nanokouzelnickou šou, při které návštěvníky seznámí s nanočásticemi ve výrobě vakcín.

Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy, v. v. i.  cituje Leonarda da Vinciho: „Víme více o pohybu nebeských těles než o půdě pod nohama“.

Výzkumný ústav zemědělské techniky, v. v. i. představí vermikompost, mikrobiologii, tzn. vzorky plísní, kvasinek apod., které se běžně vyskytují kolem nás, dále prezentaci rostlinné produkce pro nepotravinářské účely, tzn. biopaliva (peletky, brikety, traviny apod.), měření obsahu prvku v materiálech.

Výzkumný ústav potravinářský Praha, v. v. i.  má připravenu prezentaci, týkající se luštěnin a postupu jejich klíčení.

Výzkumný ústav živočišné výroby, v. v. i. zve na prezentaci s názvem „Vidím neviditelné aneb Před termokamerou neutečeš.“

Kompletní program je na stránkách Národního zemědělského muzea: https://www.nzm.cz/navstivte-nas/kalendar-akci/noc-vedcu

Během Noci vědců budou otevřeny všechny expozice Národního zemědělského muzea.