Vyražte na houby!

Konečně zapršelo, teploty v tomto týdnu byly také příznivé, takže by měly začít růst jarní druhy hub, zejména májovky…

Jméno toho nejkrásnějšího měsíce, měsíce lásky a rozkvetlých stromů, si vypůjčila jedna z nejchutnějších hub – čirůvka májovka. Čirůvka májovka je vítána hlavně pro svůj časný růst, kdy ostatní velké houby ještě nevystrkují své hlavy ven. Roste často v kruzích, které mohou dosáhnout neuvěřitelných rozměrů. Ty největší kruhy mohou být staré i několik set let.

Májovky (Čirůvka májovka – Calocybe gambosa) patří mezi velmi oblíbené jarní houby, které využívají i zapřisáhlí odpůrci jiných lupenatých druhů a aby také ne, vždyť bílá omáčka z těchto čirůvek patří k těm nejchutnějším pokrmům, které se dají v kuchyni z hub připravit.   Pokud se na ně zaměříte koncem dubna nebo počátkem května, nemělo by vám hrozit téměř žádné nebezpečí nějaké záměny. Opatrnější byste měli být počátkem června, kdy už májovky většinou nerostou a kdy se již mohou objevit první plodnice závojenky olovové, která je prudce jedovatá a je májovkám velmi podobná.   Klobouk je 5 – 15 cm široký se slabě podvinutým okrajem, v mládí pravidelně sklenutý, ve stáří u velkých exemplářů nepravidelně zvlněný. Barva klobouku je bílá, krémová až okrová. Třeň je 2 – 8 cm dlouhý, bílý, hladký. K charakteristickým znakům čirůvky májovky patří velmi husté lupeny, jež jsou natolik husté, že připomínají listy zavřené knihy. Charakteristická je i výrazná moučná vůně, kterou když se naučíte znát, už ji sotva kdy zaměníte. Třeň, dužnina a lupeny jsou bělavé nebo okrově nažloutlé, klobouk může být čistě bílý, okrově žlutý až téměř žlutý.   Kde ji najdete

Čirůvka májovka roste velmi hojně, většinou v početných seskupeních, v takzvaných čarodějných kruzích. Daří se jí na loukách, v sadech, zahradách, parcích, ale i na okrajích prosvětlených lesů, vyrůstá dokonce i ve smrčinách, hlavně na vápencových půdách. K růstu potřebuje svoje teplo a vlhko, takže dokud se na jaře neoteplí, nevyroste. Pokud vám můžeme poradit, sledujte bedlivě, kde roste. Většinou tam vyroste i za rok.   Májovky v kuchyni   Co se týče kuchyňského zpracování, májovky se velmi dobře suší. Můžeme je také nakládat do panenského olivového oleje nebo do octa. Při sběru této houby vždy odřezáváme třeň těsně u země, abychom nepoškodili podhoubí. Klobouk nezapomeneme důkladně očistit. Májovky se nejlépe hodí k rybám a kuřeti. Vyzkoušejte třeba „májovková“ kuřata – po přidání čirůvek dostane obyčejné pečené kuře pikantní příchuť.   Je dokonce zdravotně prospěšná a využívat by ji měli především alergici a diabetici.   Zde je několik receptů, pokud se Vám zadaří…

Májovky na divoko  

Suroviny

250g čirůvek májovek, 120g cibule, 100g mrkve, 50g petržele, 50g celeru, 30g tuku, 10g hladké mouky, 2 lžíce octa, sůl, tymián, nové koření, cukr

Postup

Cibuli nasekáme nadrobno a zpěníme na tuku. Přidáme nadrobno nakrájené májovky, osolíme a podusíme. Přidáme očištěnou a nakrájenou zeleninu, tymián a nové koření, podlijeme vodou a dusíme doměkka. Po odpaření vody zaprášíme vše moukou, dochutíme cukrem, octem a solí a prohřejeme. Podáváme s houskovým knedlíkem.

Svíčková z májovek

Suroviny

500g májovek, 300g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), cibule, kelímek kysané smetany, lžíce másla, vývar, lžíce hladké mouky, bobkový list, několik kuliček celého pepře, nového koření a jalovce, špetka tymiánu, lžička cukru, sůl

Postup

Cibuli nadrobno nasekáme a podusíme na másle. Kořenovou zeleninu očistíme, nakrájíme na kostičky, přidáme k cibuli a vše orestujeme. Přidáme nakrájené májovky, koření, osolíme, podlijeme vývarem a dusíme doměkka. Cukr rozpustíme na karamel, přidáme ho do houbové směsi, kterou zahustíme hladkou moukou rozmíchanou ve vodě a vše krátce povaříme. Na závěr vmícháme smetanu. Podáváme s houskovým knedlíkem.

zdroj: Jindřiška

Májová jemná polévka

Suroviny

300g májovek, 50g másla, 20g hl. mouky, 40g kořenové zeleniny, 1 žloutek, 1/8 l mléka, 1/2 l vývaru z kostí, mletý pepř, sůl, kmín a sekaná pažitka

Postup

Malé plodničky hub necháme celé, větší rozkrojíme. Dusíme několik minut na polovině množství másla. Ze zbývajícího másla a hladké mouky uděláme světlou zásmažku, kterou zalijeme vývarem z kostí a přidáme na kostky nakrájenou zeleninu. Vložíme opražené kloboučky hub, dochutíme solí, pepřem, kmínem. Vaříme až do změknutí zeleniny. Žloutek dobře rozšleháme v mléce a vlijeme za stálého míchání do vařící polévky; ozdobíme sekanou zelenou pažitkou. Podáváme s pečivem.

zdroj: Reader’s Digest Výběr – HOUBY česká encyklopedie

Omáčka z májovek  

Suroviny

200 g čirůvek májovek, 1 cibule, 80 g másla, 50 g hladké mouky, 1/2 l masoxového vývaru, mletý pepř, sůl

Postup

Pokrájenou cibuli na polivně másla jemně podusíme na polovině másla společně s pokrájenými májovkami. Z druhé poloviny másla a z mouky si připravíme jíšku, kterou zahustíme vývar z masoxu, čímž nám vznikne základ omáčky. Do takto připraveného základu přidáme podušené májovky, okořeníme pepřem a solí. Hotovou omáčku ještě povaříme, podáváme s knedlíkem k vajíčku nebo vařenému hovězímu masu.

Májovková kulajda

Suroviny

300 g čirůvek májovek, 1 cibule, 1/4 l kysané smetany, 1 l zeleninového vývaru, 50 g hladké mouky, 4 brambory, sůl, kmín, kopr

Postup

Brambory, májovky a cibuli nakrájíme a přidáme k zeleninovému vývaru. Okořeníme kmínem a vaříme, dokud nejsou brambory měkké. Přilejeme kyselou smetanu, ve které jsme rozkvedlali mouku. Krátce povaříme. Přidáme čerstvý nasekaný kopr a polévku dochutíme solí. jednotlivé porce polévky je možné ozdobit rozkrojeným vařeným vejcem.

Zdroj: www.enviweb.cz, 12. května 2012